Selecteer uw locatie

×

Moederbedrijf MG op 60ste plaats in Fortune Global 500

27-08-2021
SAIC Motor, het moederbedrijf van MG, staat op de zestigste plaats in de nieuwste Fortune Global 500-lijst. Dit is een ranglijst van ‘s werelds grootste bedrijven op basis van omzet, wat de omvang en slagkracht van het Chinese autoconcern benadrukt.

SAIC Motor (SAIC Motor Corporation Limited) is al vijftien jaar de grootste autofabrikant in China en behoort tot de top 10 van grootste fabrikanten ter wereld. In 2020 verkocht het bedrijf 5,6 miljoen voertuigen, goed voor een omzet van 107,56 miljard dollar.

SAIC Motor vormde in 1984 een joint venture met Volkswagen en produceert sindsdien Volkswagens voor de Chinese markt onder de fabricagenaam SAIC Volkswagen. In 1997 richtten SAIC Motor en General Motors een soortgelijke joint venture op.

Ook lanceerde SAIC Motor verschillende ‘eigen’ merken. Te beginnen met MG natuurlijk, maar ook merken als Wuling, Baojun, Maxus, Roewe, R brand, IM en diverse anderen. Deze eigen merken waren goed voor een recordaantal van 2,599 miljoen verkochte voertuigen in 2020, goed voor 46,4% van de totale verkoop.

De verkoop van batterij-elektrische voertuigen (BEV’s), plug-in hybride elektrische voertuigen (PHEV’s) en brandstofcel-elektrische voertuigen (FCEV’s) door SAIC Motor groeide maar liefst 73,4% in 2020 ten opzichte van een jaar eerder.

De omvang van SAIC Motor is goed voor een zestigste plaats in de nieuwste Fortune Global 500-lijst. Daarmee staat het bedrijf net onder BMW Group en boven Hyundai Motor Company, om een voorbeeld te noemen. Sinds 2014 staat SAIC Motor overigens ieder jaar in de top 100 van de Fortune Global 500.

Hoe zit het met MG?

SAIC Motor heeft veel expertise opgebouwd in het ontwikkelen en produceren van kwalitatief hoogwaardige auto’s volgens de hoogste standaarden. Behalve de aantrekkelijke designs van de ontwerpstudio’s van SAIC in Shanghai en Londen, en de ongebreidelde focus en toewijding om een ​​succesvol merk te creëren, is MG op unieke wijze in staat om in China auto’s te produceren die de verwachtingen van Europese automobilisten overtreffen.

De cijfers liegen er niet om: MG behaalde een verkooprecord in de eerste helft van 2021. Ondanks de pandemie verkocht het bijna vijf keer zoveel voertuigen op het vasteland van Europa: 7.103 stuks in het eerste halfjaar van 2021 vergeleken met 1.431 in de eerste zes maanden van 2020. MG is nu te koop in zestien Europese landen. Er zijn nu meer dan 200 MG Brand Stores en servicepunten operationeel en het merk verwacht dit aantal eind 2021 te verdubbelen in Europa.

De MG-familie zal verder groeien. Er zijn nieuwe elektrische modellen aangekondigd. Behalve de MG Marvel R Electric – een nieuwe generatie C-SUV – arriveert voor het einde van dit jaar ook de nieuwe MG5 Electric in de Europese MG Brand Stores. Het betreft ‘s werelds eerste volledig elektrische stationwagen. En er zit meer in het vat.

Wat kunnen we van SAIC Motor verwachten in de toekomst?

Om een ​​paar voorbeelden te noemen: op het gebied van elektrificatie wordt tegen het einde van dit jaar een nieuwe generatie batterij-elektrisch aandrijfsysteem in productie genomen. In 2025 lanceert SAIC Motor een solid-state batterij met hoge veiligheidsnormen en een hoge energiedichtheid voor commerciële toepassingen.

Op het gebied van intelligentie en connectiviteit hebben autonome vrachtwagens met 5G-techniek meer dan 420.000 kilometer gereden in het Shanghai Yangshan Port-gebied en een commerciële proef met het transport van 21.000 TEU’s voltooid.

Verder is het bedrijf van plan om tegen het einde van dit jaar 40 tot 60 ‘robottaxi’s’ in gebruik te nemen in Shanghai en Suzhou, met als doel om dit voertuig over vijf jaar in massaproductie te nemen.

Recent blogs