Selecteer uw locatie

×

Deze nieuwe labels geven aan welke stekker in jouw EV past

01-07-2021
Veruit de meeste kopers van een elektrische auto maken voor het eerst kennis met deze vorm van aandrijving. En dat vergt natuurlijk enige gewenning, vooral de omslag van tanken naar opladen. Goede informatievoorziening is belangrijk om iedereen snel op weg te helpen in deze nieuwe wereld van elektrisch rijden. Om het EV-rijders gemakkelijk te maken, zijn nieuwe labels geïntroduceerd waarmee je direct kunt zien welk laadpunt geschikt is voor jouw auto.

De nieuwe labels zijn in maart 2021 officieel in gebruik genomen in de gehele Europese Unie, inclusief het Verenigd Koninkrijk, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland, Noorwegen, Noord-Macedonië, Servië en Turkije.

Het is voor het eerst dat een internationale, geharmoniseerde norm is opgesteld om de beschikbare laadsystemen te helpen identificeren. Het doel is om EV-rijders te helpen bij het zoeken naar en kiezen van de juiste laadpunten om hun elektrische auto op te laden.

Waar zijn de labels geplaatst?

De labels worden niet alleen geplaatst op de laadstekker of op het laadstation. Ook bij de laadaansluiting van de auto. Ondanks dat deze labels recentelijk pas officieel zijn ingevoerd, zijn veel fabrikanten van elektrische auto’s al eerder gestart met het aanbrengen van de labels.

Het label ziet eruit als een wit of zwart zeshoek met een letter. Om erachter te komen welk laadpunt geschikt is voor jouw elektrische auto, hoef je alleen te kijken of het label overeenkomt met het label bij de laadaansluiting van de auto.

Hoe zien de labels eruit?

Elke MG is uitgerust met een laadaansluiting waarin een zogenoemde type 2-stekker past (Mennekes-stekker). Deze stekker is in 2014 door de Europese Commissie aangewezen als de standaard voor het met wisselstroom (AC) laden van elektrische auto’s. De type 2-stekker is te herkennen aan het zwarte label met de letter C.

Behalve de MG EHS Plug-in Hybrid is elke elektrisch aangedreven MG ook op te laden via een snellader met gelijkstroom (DC). Daarvoor moet je de type 3-laadkabel gebruiken die is verbonden aan het snellaadstation. De type 3-stekker – ook wel CCS-stekker genoemd – is sinds 2017 de Europese standaardstekker voor snelladen met gelijkstroom en wordt aangeduid met het letter K.

Hoe werkt de CCS-stekker?

De CCS-stekker (Combined Charging System) is in feite een type 2-stekker met twee extra contacten. De CCS-aansluiting van de auto – de enige stekkeraansluiting die de auto heeft – is zowel geschikt voor een type 2 als een type 3-stekker. Bij gebruik van een type 2-stekker steek je die gewoon in het bovenste deel van de aansluiting.

Meer weten? Lees hier alles wat je moet weten over het opladen van een elektrische auto.

Recent blogs