Selecteer uw locatie

×

MG Pilot veiligheids- en assistentiesystemen: hoe werken ze?

10-03-2021
Veiligheid heeft de hoogste prioriteit bij MG. Dat is natuurlijk gemakkelijk gezegd, maar wij bewijzen het ook. De MG ZS EV bijvoorbeeld is ‘s werelds eerste volledig elektrische SUV in het B-segment die vijf sterren behaalde in de Euro NCAP crashtests. De benzinevariant van de MG EHS Plug-in Hybrid scoorde daarna even goed. Het hoge veiligheidsniveau is voor een deel te danken aan de uitgebreide reeks geavanceerde rijassistentiesystemen (ADAS ofwel advanced driver assistance systems), onder de noemer MG Pilot. Ontdek op welke systemen je kunt vertrouwen en hoe ze werken.

Van waarschuwingen voor het risico van een aanrijding tot slimme systemen die helpen om de tractie en stabiliteit van de auto te bewaken – jouw veiligheid is onze hoofdzorg. Daarom hebben wij MG Pilot ontwikkeld. Dat bevat slimme assistentiesystemen die zijn ontwikkeld om jou, inzittenden en andere weggebruikers te beschermen.

MG Pilot omvat een reeks ADAS-systemen die de bestuurder waarschuwen voor mogelijke gevaren en zelfs ingrijpen indien nodig. Het doel hiervan is om het rijden gemakkelijker, plezieriger en bovenal veiliger te maken. MG Pilot omvat twaalf assistentiesystemen die bijna allemaal tot de standaarduitrusting behoren van alle MG-modellen.

Adaptive Cruise Control (ACC)

ACC houdt de weg vóór de auto in de gaten. Zolang de weg vrij is, houdt ACC de ingestelde snelheid aan. Als het systeem een langzamer voertuig in dezelfde rijbaan signaleert, dan reduceert het geleidelijk de snelheid en activeert het zo nodig ook de remmen. Als de voorligger weer versnelt of naar een andere rijbaan gaat, dan verhoogt ACC de snelheid weer naar de door de bestuurder ingestelde snelheid.

Intelligent High Beam Control (IHC)

Als de bestuurder het grootlicht in de AUTO-stand heeft ingeschakeld, dan schakelt de verlichting automatisch over naar dimlicht als IHC een voorligger of tegenligger detecteert. Daardoor kan de bestuurder optimaal gebruikmaken van grootlicht, zodat rijden in het donker veiliger is en het risico van verblinding van andere verkeersdeelnemers wordt gereduceerd.

Automatic Emergency Braking (AEB)

Bij snelheden onder de 20 km/u remt de auto automatisch om een aanrijding met andere weggebruikers te helpen voorkomen. Bij hogere snelheden helpt AEB eveneens een aanrijding te voorkomen. Als een aanrijding onvermijdelijk is, reduceert het de impact en het risico op letsel.

Front Collision Warning (FCW)

Deze technologie controleert voortdurend de afstand tot de voorligger. Ook houdt het de snelheid in de gaten. Als de afstand tot de voorligger (plotseling) te klein wordt in relatie tot de rijsnelheid, dan waarschuwt FCW eerst de bestuurder voor een mogelijke aanrijding.

Traffic Jam Assistance (TJA)

Als ACC is ingeschakeld, houdt TJA continu de snelheid van de voorliggende auto in de gaten. Als de cruise control bij snelheden onder de 60 km/u druk verkeer of een file opmerkt, kan de bestuurder TJA inschakelen. De auto volgt daarmee automatisch de voorliggende auto en regelt het versnellen, vertragen en de remmen en de besturing van de auto in dezelfde rijstrook.

Lane Departure Warning (LDW)

LDW scant via een camera de wegmarkeringen en monitort de positie van de auto in zijn rijstrook. Als LDW signaleert dat de auto onbedoeld de rijstrook dreigt te verlaten, waarschuwt het de bestuurder met een optisch of geluidssignaal of een vibratie in het stuurwiel.

Lane Keep Assistance (LKA)

LKA functioneert vrijwel hetzelfde als LDA, maar gaat ook een stap verder. Als het detecteert dat de auto onbedoeld de rijstrook dreigt te verlaten, waarschuwt het niet alleen de bestuurder, maar grijpt het ook in door met een lichte stuurcorrectie de auto in de rijstrook te houden.

Blind Spot Monitoring (BSM)

Dit veiligheidssysteem houdt de dode hoeken links en rechts achter de auto in de gaten. Als een voertuig daarin schuilgaat en niet zichtbaar is in de buitenspiegel, dan waarschuwt BSM de bestuurder met een oplichtend lampje in de buitenspiegel aan de kant waar het voertuig schuilgaat.

Lane Change Warning (LCW)

Als de bestuurder niet reageert op het signaal van BSM en toch begint om van rijstrook te wisselen, terwijl een ander voertuig in de dode hoek schuilgaat, geeft LCW extra waarschuwingen (licht, geluid en trillingen) om een aanrijding te (helpen) voorkomen.

Rear Traffic Alert (RTA)

RTA waarschuwt de bestuurder voor voertuigen die van links en rechts naderen tijdens achteruit rijden. Dit komt bijzonder goed van pas bij het achteruit uitparkeren terwijl de bestuurder naderend kruisend verkeer niet kan zien.

Traffic Sign Recognition (TSR)

TSR herkent diverse verkeersborden dankzij een speciale voorwaarts gerichte camera. Het geeft het verkeersbord weer in het instrumentendisplay om de bestuurder extra bewust te maken van de boodschap.

Speed Assistance System (SAS)

Dit systeem is een uitbreiding van TSR. Het zoekt actief naar snelheidsborden en brengt de bestuurder met een symbool in het instrumentendisplay op de hoogte van de actuele maximumsnelheid. Dat reduceert het risico op snelheidsovertredingen.

Recent blogs