Selecteer uw locatie

×

Alles wat je moet weten over het opladen van een elektrische auto

23-03-2021
Het grootste verschil bij de overstap van een conventionele naar een elektrische auto is het feit dat je niet meer moet tanken, maar moet opladen. Hoe gaat dat in zijn werk en hoeveel tijd kost het opladen? Lees hier alles over het opladen van een elektrisch aangedreven MG.

Je kunt de batterij van een elektrische auto op drie manieren opladen. Via een huishoudelijk stopcontact (met wisselstroom, ofwel AC), via een laadpunt voor elektrische voertuigen (ook met wisselstroom) of via een snellader (met gelijkstroom, ofwel DC). Elke MG is uitgerust met een laadaansluiting waarin een zogenoemde type-2-stekker past, ook wel de Mennekes-stekker genoemd. Deze stekker is in 2014 door de Europese Commissie aangewezen als de standaardstekker voor het opladen met wisselstroom.

Er bestaan twee soorten kabels voor het opladen met wisselstroom (AC). De ene kabel heeft aan de ene kant een gewone stekker en aan de andere kant een type-2-stekker. Deze kabel moet je gebruiken als je de batterij wilt opladen via een huishoudelijk stopcontact. De andere kabel heeft aan beide uiteinden een type-2 stekker en is bedoeld voor het opladen via een (openbaar) laadpunt op straat, in parkeergarages, op bedrijventerreinen enzovoort. Je kunt ook thuis een EV-oplaadpunt (wallbox) laten installeren. De MG Brand Store biedt een keuze aan accessoires die nodig zijn voor het opladen en staat klaar voor advies over de meest geschikte kabel voor jouw gebruik.

Behalve de MG EHS Plug-in Hybrid zijn alle modellen van MG ook geschikt voor snelladen met gelijkstroom. Hiervoor moet je de type-3-laadkabel gebruiken die is verbonden aan het laadstation. De type-3-stekker – ook wel CCS-stekker genoemd – is sinds 2017 de Europese standaardstekker voor snelladen met gelijkstroom. Dit is in feite een type-2-stekker met twee extra contacten. De letters CCS staan voor Combined Charging System (gecombineerd laadsysteem). De laadaansluitingen voor type-2- en type-3-stekkers zijn gelijk. De auto heeft alleen een CCS-aansluiting. Als je met een type-2-stekker wilt laden, dan steek je de stekker in het bovenste gedeelte van de aansluiting.

Hoe lang duurt opladen?

De laadtijd is afhankelijk van diverse factoren: het maximumvermogen van het laadpunt, of het laadstation werkt met wisselstroom of gelijkstroom, het vermogen van de boordlader in de auto en de capaciteit van de batterij. Onthoud dat de zwakste schakel bepaalt hoe snel de batterij wordt opgeladen. Hoe lang het uiteindelijk duurt, hangt natuurlijk ook af van de capaciteit van de batterij. Bedenk dat factoren als de omgevingstemperatuur en de toestand van de batterij ook hun effect hebben op de feitelijke laadtijd.

Opladen aan een huishoudelijk stopcontact

Opladen aan een huishoudelijk stopcontact vergt de meeste tijd. De netspanning in Europa is gewoonlijk 230 volt en het vermogen aan het stopcontact varieert van 2 tot 3,7 kW. Als we de MG ZS EV als voorbeeld nemen – die is uitgerust met een batterij van 44,5 kWh en een boordlader van 6,6 kW – kost het globaal tussen de 14 en 25 uur om een lege accu volledig op te laden. In dit geval heeft de boordlader geen effect op de laadsnelheid. Die wordt hier uitsluitend door het vermogen van het stopcontact en de capaciteit van de batterij bepaald.

Opladen aan een (openbaar) laadstation

Een laadstation heeft een hoger vermogen dan een huishoudelijk stopcontact. In de praktijk ligt dat tussen 7,4 en 22 kW, afhankelijk of de netaansluiting 1- of 3-fase is. De MG ZS EV is uitgerust met een boordlader van 6,6 kW en dat betekent dat – afgezien van de capaciteit van het laadpunt – de batterij wordt opgeladen met maximaal 6,6 kW. In dit geval kost het volledig opladen van de batterij tussen de 6 en 7,5 uur.

Opladen aan een snellader

Er zijn ook laadstations die werken met gelijkstroom in plaats van wisselstroom. Zulke laadpunten noemen we snelladers en je vindt ze vooral langs snelwegen.

De wisselstroom van het elektriciteitsnet wordt in het laadstation omgevormd tot gelijkstroom. De omvormer in de auto wordt dan uitgeschakeld, zodat de laadcapaciteit veel hoger kan worden, van 50 tot ruim boven 150 kW. Op die manier is de batterij in de MG ZS EV in slechts 40 minuten op te laden tot 80% van de maximale capaciteit, ofwel 100 kilometer actieradius in 15 tot 25 minuten.

Met snelladen wordt de batterij tot maximaal 80% van de capaciteit opgeladen, omdat de laadsnelheid van een lithium-ion batterij daarboven zo snel afneemt, dat het geen zin heeft om door te gaan met snelladen.

Wat kost het opladen van een elektrische auto?

Bij een tankstation reken je direct af aan de kassa of een betaalautomaat. Maar een laadsessie van een elektrische auto start en beëindig je met je persoonlijke laadpas. Die ziet eruit als een soort pinpas, of als een sleutelhanger. De kosten voor het opladen worden automatisch achteraf doorberekend en de factuur ontvang je gewoonlijk maandelijks.

Ondanks dat de brandstofprijzen en elektriciteitstarieven per kWh in Europa per land aanzienlijk variëren, kunnen we met zekerheid stellen dat elektriciteit goedkoper is dan benzine en diesel. Met een elektrische auto bespaar je dus geld in vergelijking met een brandstofauto.

De feitelijke kosten voor het opladen variëren per exploitant van het laadstation. Thuis opladen is gewoonlijk het voordeligst, snelladen het duurst. Het is verstandig om eerst te controleren hoe de kosten worden doorberekend voordat je bij een openbaar laadpunt gaat laden. Normaliter betaal je per kWh, maar er zijn ook laadstations waar je per minuut betaalt – vooral in drukke en populaire toeristengebieden. Betalen per minuut is veel duurder dan per kW en kan dus voor onaangename verrassingen op de factuur zorgen.

Recent blogs