Selecteer uw locatie

×

Wat zijn de criteria voor een 5 sterren Euro NCAP-beoordeling?

27-05-2021
Veiligheid is een belangrijk thema bij de ontwikkeling van nieuwe auto’s en een belangrijk koopargument voor veel Europese autokopers. Om een eerlijk en transparant beeld te krijgen van hoe veilig een nieuwe auto werkelijk is, wordt die getest door het onafhankelijke crashtestinstituut Euro NCAP en beoordeeld met nul tot maximaal vijf sterren. Lees hier hoe de veiligheid van auto’s getest wordt en wat de criteria zijn voor een vijf sterrennotering.

Euro NCAP staat voor European New Car Assessment Programme. Het gaat hier om een onafhankelijk instituut dat gevormd is door een samenwerking van diverse overheden en belangenorganisaties op het gebied van verkeersveiligheid. Het beoordelingssysteem met vijf sterren is door Euro NCAP ontwikkeld om het veiligheidsniveau van nieuwe auto’s – zowel voor inzittenden als voor andere verkeersdeelnemers – inzichtelijk te maken voor consumenten om eenvoudig te kunnen vergelijken.

De auto’s worden door Euro NCAP op verschillende manieren getest, waarbij meerdere exemplaren daadwerkelijk worden gecrasht. Ze botsen frontaal, zijwaarts, tegen een paal en tegen een voetganger. Ook worden de actieve rijhulpsystemen beoordeeld. De tests van Euro NCAP vertegenwoordigen de belangrijkste, realistische ongevalscenario’s die kunnen leiden tot ernstige of dodelijke letsels voor inzittenden of andere weggebruikers.

Na uitvoerige analyse van de gecrashte voertuigen en de toestand van de testdummies in de auto – die tijdens de crash overigens door meerdere HD-camera’s worden gefilmd – wordt de auto beoordeeld met nul tot maximaal vijf sterren. De scores van de veiligheid voor inzittenden (volwassenen en kinderen) en voetgangers, evenals de werking van de actieve veiligheidssystemen, worden extra vermeld.

Hoe meer sterren, hoe veiliger

0 sterren: de auto voldoet aan de typegoedkeuringsnormen om in Europa te mogen worden verkocht, maar mist moderne veiligheidstechnologie.

1 ster: de auto biedt een marginale bescherming bij aanrijdingen en weinig technologie om ongevallen te vermijden.

2 sterren: de auto biedt enige bescherming bij aanrijdingen, maar geen technologie om ongevallen te vermijden.

3 sterren: de auto biedt een gemiddelde bescherming van inzittenden bij een aanrijdingen, maar is niet altijd uitgerust met de meest recente technologie om ongevallen te vermijden.

4 sterren: de auto biedt goede prestaties op het gebied van bescherming bij aanrijdingen, terwijl aanvullende technologie om ongevallen te vermijden leverbaar zijn.

5 sterren: de auto biedt uitstekende prestaties bij de bescherming bij aanrijdingen en is goed uitgerust met uitgebreide en robuuste technologie om aanrijdingen te vermijden.

De beoordeling van Euro NCAP gaat verder dan de wettelijke eisen. Het aantal sterren laat zien hoe goed de auto presteert tests, maar wordt ook beïnvloed door de veiligheidsuitrusting die de autofabrikant aanbiedt op alle markten. Een hoog aantal sterren laat dus zien dat niet alleen het testresultaat goed was, maar dat ook de veiligheidsuitrusting op het geteste model beschikbaar is voor alle consumenten in Europa.

Hoe veilig is een MG?

Laten we meteen met de deur in huis vallen: de MG ZS EV was in 2019 de allereerste 100% elektrische SUV in het B-segment dat het maximum van vijf sterren kreeg toebedeeld van Euro NCAP. Dat betekent dat het model op alle fronten goed presteert en in heel Europa standaard voorzien is van een uitgebreide reeks rijhulpsystemen (onder de noemer MG Pilot).

Enkele passages uit het testrapport van de MG ZS EV: “Het passagierscompartiment bleef stabiel bij de frontale offset-botsing. Dummymetingen wezen op een goede bescherming van de knieën en dijbenen van zowel de bestuurder als de passagier. MG toonde aan dat een vergelijkbaar niveau van bescherming wordt geboden aan inzittenden van verschillende afmetingen en aan personen die in verschillende houdingen zitten. Het standaard autonome noodremsysteem (AEB) presteerde goed bij lage snelheden, typisch voor stadsverkeer – waarbij veel whiplashverwondingen optreden – waarbij botsingen in alle testscenario’s werden vermeden of beperkt.”

Ook het tweede model van MG – de EHS Plug-in Hybrid – voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen. Een afgeleide hiervan – de MG HS benzineversie die niet verkrijgbaar is op het vasteland van Europa – ontving eveneens vijf sterren bij de tests van Euro NCAP.

Enkele passages uit het testrapport: “Het passagierscompartiment stabiel bij de frontale offset-botsing. Dummymetingen wezen op een goede bescherming van de knieën en dijbenen van zowel de bestuurder als de passagier. Bij de starre barrière-test over de volledige breedte was de bescherming van de bestuurder goed voor alle kritieke delen van het lichaam . Dit was ook goed of voldoende voor de achterpassagier. Bij de botsing van opzij waren alle kritieke lichaamsdelen goed beschermd. Hiermee scoorde het model het maximum aantal punten.”

Beoordelingssysteem evolueert

Het beoordelingssysteem met vijf sterren evolueert continu, omdat oudere technologie evolueert en steeds meer nieuwe innovaties beschikbaar worden. Dat betekent dat tests periodiek worden geüpdatet, nieuwe tests worden toegevoegd en het sterrenniveau wordt aangepast. Daarom is het testjaar van groot belang voor een juiste interpretatie van het resultaat van de auto.

Recent blogs