Selecteer uw locatie

×

Nieuwe bandenlabels verplicht in EU: wat heb je er aan?

21-05-2021
Nieuwe autobanden die in de Europese Unie verkocht worden, moeten sinds 2012 verplicht voorzien zijn van een bandenlabel. Hiermee worden consumenten geïnformeerd over het brandstofverbruik, de prestaties op nat wegdek en de geluidsproductie van de band. Per 1 mei 2021 is het Europese bandenlabel echter gewijzigd. Lees hier alles wat je moet weten, want ook bij MG weten we dat de prestaties van de banden essentieel zijn voor een geoptimaliseerde rijervaring.

Het vernieuwde bandenlabel is het gevolg van een nieuwe Europese Verordening. Met het geactualiseerde en vereenvoudigde label wil de EU dat consumenten beter worden geïnformeerd. Het moet ook makkelijker worden om banden te vergelijken, om uiteindelijk een betere keuze te kunnen maken. Hoe meer automobilisten kiezen voor een zuinigere, stillere en veiligere band, hoe beter dat is voor het milieu, de leefomgeving en de verkeersveiligheid.

Wat staat op het label?

Het bandenlabel richt zich op de drie belangrijkste eigenschappen van een autoband. Dat zijn de rolweerstand die het energieverbruik van de auto beïnvloedt, de prestaties op nat wegdek en de geluidsproductie.

Bij de eerste twee eigenschappen worden de prestaties van de band aangeduid met de letters A, B, C, D of E, oplopend van goed tot slecht. De geluidsproductie van de band wordt aangeduid met een score van A, B of C, inclusief het aantal decibel bij een snelheid van 80 km/u. Zo kun je eenvoudig in één oogopslag zien hoe de autoband scoort op deze onderdelen.

Ook nieuw zijn de twee pictogrammen die aangeven of de band officieel gekwalificeerd is als winterband met sneeuwgrip (sneeuwvloksymbool) volgens de nieuwste EU-typegoedkeuringsnormen en/of als winterband met grip op ijs (symbool van een berg) volgens de nieuwste ISO-norm.

QR-code

Verder is het nieuwe bandenlabel standaard voorzien van een QR-code. Door die code te scannen met je smartphone, word je direct doorgelinkt naar de centrale Europese EPREL-database met alle productinformatie over de banden. EPREL staat voor European Product Registry for Energy Labelling. Tevens is alle productinformatie en de bandenlabels verplicht beschikbaar als ‘open data’ voor vergelijkingswebsites.

Het nieuwe bandenlabel is verplicht voor alle nieuwe autobanden die per 1 mei 2021 binnen de Europese Unie worden aangeboden. Banden van voor 1 mei 2021 die nog op voorraad liggen, mogen nog met het oude label verkocht worden. Tot slot is de verkopende partij verplicht om alle informatie van de betreffende band vooraf te delen met de eindgebruiker, bijvoorbeeld via de website of in advertenties.

Kwaliteitsbanden

Bij MG streven we ernaar om op elk aspect samen te werken met de beste partners in de branche, of het nu gaat om batterijtechnologie, het dealernetwerk of andere zaken. Dit geldt dus ook voor de banden die op alle nieuwe MG-modellen gemonteerd zijn.

Zo hebben alle modellen in Luxury-uitvoering standaard Michelin-banden, terwijl de Comfort-versies vanuit de fabriek met Bridgestone- of Maxxis-banden worden geleverd. Ongeacht de bandenfabrikant, kun je bij MG altijd rekenen op banden die aan de hoogste normen voldoen en voorop lopen op het gebied van prestaties, veiligheid, duurzaamheid, efficiëntie en comfort in hun klasse. De bijbehorende bandenlabels onderstrepen dit.

Recent blogs