Selecteer uw locatie

×

MG Wintertips voor EV-rijders

01-12-2021
Lithium-ion batterijen die in elektrische auto’s worden gebruikt, zijn zeer geavanceerd en bieden tal van voordelen. Maar bij lage temperaturen kunnen ze niet zoveel energie leveren als bij hoge temperaturen. Daarom kan een elektrische auto in winterse omstandigheden minder ver rijden dan je gewend bent op een enkele batterijlading. In de tips hieronder leggen we uit hoe je voldoende energie in de batterij behoudt en zorgeloos kunt rijden in (strenge) winterse omstandigheden.
  • Probeer de batterij altijd op te laden tot 100% bij een AC-laadpunt. Bij een DC-snellader is het advies om de batterij tot 80% op te laden.
  • Laad de batterij indien mogelijk elke nacht op om ervoor te zorgen dat die voldoende energie bevat als je in de koude ochtend op pad gaat.
  • Een laag batterijniveau en lage temperaturen hebben een negatief effect op het resterende rijbereik. Parkeer de auto zo vaak mogelijk in een (warmere) garage. Dit kan een positief effect hebben op de batterijtemperatuur.
  • Zet de verwarming in de auto lager, bijvoorbeeld in de middenstand, als het interieur is opgewarmd en/of schakel de airconditioning uit om het rijbereik te maximaliseren.
  • Rijd niet te agressief en houd de snelheid zo constant mogelijk om het gemiddelde energieverbruik te minimaliseren en het rijbereik te maximaliseren.
  • Activeer indien mogelijk de adaptieve cruise control. Dit helpt om de snelheid zo constant mogelijk te houden om het gemiddelde energieverbruik te minimaliseren en de actieradius te maximaliseren.
  • Activeer de krachtigste instelling van het regeneratieve remsysteem om zoveel mogelijk energie te regenereren om het rijbereik te maximaliseren. Op een ijzige of gladde ondergrond is het echter aan te raden om een ​​laag regeneratieniveau in te stellen.
  • Benut alle mogelijkheden om de batterij te verwarmen, zoals snelladen (DC). De temperatuur van de batterij zal stijgen bij normaal rijden en opladen met wisselstroom. Bij een laag batterijniveau in combinatie met een lage buitentemperatuur en een koude batterij heb je mogelijk minder motorvermogen tot je beschikking dan gebruikelijk. Dit herstelt als de batterij een normale werktemperatuur bereikt.
  • Elke 100% elektrische MG heeft een Eco-rijmodus voor als dringend extra bereik nodig is. Houd er rekening mee dat de klimaatregeling van de auto dan wordt overruled (de verwarming in het interieur wordt uitgeschakeld of aanzienlijk verlaagd).

Lees hier aanvullende tips om het rijbereik van een elektrische auto te optimaliseren in winterse omstandigheden.

Recent blogs