Selecteer uw locatie

×

Hoe je goed voor je EV moet zorgen in verschillende omstandigheden

28-12-2021
Het aandrijfsysteem van een elektrische auto is veel minder gecompliceerd dan bij een conventionele brandstofauto, maar het hoogspanningssysteem bevat wel hoogwaardige componenten waarmee je zorgvuldig moet omgaan. Bij verkeerd gebruik of onzorgvuldigheid kunnen onderdelen beschadigd raken of na verloop van tijd niet meer optimaal functioneren. Lees hier een aantal tips voor EV-rijders om goed voor je auto te zorgen in verschillende omstandigheden.
  • Het wordt aanbevolen om niet vaker te snelladen (DC) dan werkelijk nodig. Om de energie in de batterij te maximaliseren, is het aan te raden om zoveel mogelijk te laden met wisselstroom (AC) die een gematigde snelheid heeft. Een gematigde laadsnelheid kan de batterij beter in evenwicht houden en polarisatie in de batterij vermijden, zodat meer beschikbare energie kan worden verkregen.
  • Als de elektrische auto voor een langere periode niet wordt gebruikt, zorg dan dat de batterij maar voor een deel is opgeladen. Veel ‘perfectionisten’ laden de batterij helemaal vol voordat ze de auto een tijdje achterlaten, maar dat werkt juist averechts. Ook als een batterij niet gebruikt wordt, loopt die een heel klein beetje leeg. Dit proces gaat echter sneller als de batterij rond de 100% is opgeladen. Ondertussen kan dit leiden tot overmatige ontlading van de batterij als die te lang ongebruikt blijft met een te lage SOC (state of charge, ofwel laadtoestand). Om de levensduur van de batterij te optimaliseren, wordt aanbevolen om die voor ongeveer de helft op te laden voordat je de auto een tijdje achterlaat.
  • Probeer een laadsessie zo veel mogelijk in te plannen met de MG iSMART-app om vervolgens zoveel mogelijk ’s nachts op te laden. Dat scheelt niet alleen kosten vanwege lagere stroomtarieven tijdens daluren, maar het zorgt er ook voor dat de batterij is volgeladen als je de volgende dag weer op pad gaat.
  • Controleer voor het opladen of de laadaansluiting van de auto droog is. Als de laadaansluiting nat is door regen of sneeuwval, zorg dan eerst dat die droog is voordat je de stekker erin steekt. Let ook op de waterdichtheid door de laadaansluiting te beschermen. Zorg dat beide afdekkappen (bovenste voor type-2 Mennekes-stekker voor AC-laden en onderste voor type-3 CCS-stekker voor DC-laden) correct worden teruggezet na het laden. Houd er ook rekening mee dat je de onderste afdekkap van de CCS-aansluiting laat zitten bij het laden met een type-2 stekker.
  • Voorkom dat knaagdieren zich in de auto nestelen, vooral als je op het platte land of in een bosrijk gebied woont. Muizen en marters houden ervan om te knagen aan rubbers en bedrading, wat schade aan de auto kan opleveren en zelfs kan leiden tot veiligheidsrisico’s. Dat geldt met name als de hoogspanningskabels van het elektrische aandrijfsysteem worden aangetast.
  • Lage temperaturen hebben een negatief effect op het resterende rijbereik van de auto en de batterijprestaties. Parkeer de auto daarom zo vaak mogelijk in een (warmere) garage. Dit kan een positief effect hebben op de batterijtemperatuur en -prestaties.
  • Een lithium-ion batterij in een elektrische auto houdt niet van extreem lage temperaturen, maar ook niet van hoge temperaturen. Voorkom daarom dat een elektrische auto voor een lange tijd stilstaat in het brandende zonlicht of op een andere plek waar het erg heet is. Langdurige blootstelling aan hoge temperaturen kan de batterijprestaties nadelig beïnvloeden.

Recent blogs