Selecteer uw locatie

×

Wat is het equivalente brandstofverbruik van een elektrische auto?

01-07-2022
We zijn er allemaal aan gewend dat het brandstofverbruik van een benzine- of dieselauto wordt uitgedrukt in liters per honderd kilometer (l/100 km). Veel automobilisten kunnen direct inschatten of dat aan de hoge of lage kant is ten opzichte van de auto. Maar hoe zit het met een elektrische auto? En hoe weet ik of een elektrische auto een beetje zuinig is of niet? Lees hier alles wat je moet weten.

Een elektrische auto verbruikt geen brandstof, maar haalt zijn energie uit een batterij. De hoeveelheid energie die de batterij maximaal kan opslaan (capaciteit) wordt uitgedrukt in kWh (kilowattuur). In plaats van de hoeveelheid brandstof die nodig is om honderd kilometer af te leggen, wordt het energieverbruik van een elektrische auto (meestal) uitgedrukt in het aantal kilowattuur dat nodig is om honderd kilometer te rijden (kWh/100 km).

Laten we de MG5 Electric Long Range als voorbeeld nemen, ‘s werelds eerste volledig elektrische stationwagen. De batterij biedt een capaciteit van 61,1 kWh. Met een volledig opgeladen batterij kun je een afstand tot 400 km rijden volgens de officiële Europese meting (WLTP). Dit betekent dat het gemiddelde energieverbruik van de MG5 Electric Long Range 15,3 kWh/100 km bedraagt.

Omdat de meeste mensen nog niet bekend zijn met elektrisch rijden, zegt het energieverbruik van een elektrische auto ook niet zo veel. Maar om je een idee te geven, kunnen we het ‘equivalente brandstofverbruik’ van een elektrische auto berekenen.

Hoe doen we dat? Welnu, we weten dat een liter benzine ongeveer 8,9 kWh aan energie bevat. Als we dit omrekenen en vergelijken met het energieverbruik van de MG5 Electric Long Range (15,3 kWh/100 km gedeeld door 8,9 kWh/liter), dan heb je een equivalent brandstofverbruik van 1,7 l/100 km. Met andere woorden, de MG5 Electric is aanzienlijk energiezuiniger dan elke andere auto met een verbrandingsmotor.

Aanzienlijk efficiënter

Een belangrijke reden waarom een elektrische auto aanzienlijk minder energie verbruikt dan een auto met een benzine- of dieselmotor, is dat een elektromotor een rendement heeft van circa 95%. Dit betekent dat bijna alle energie die door de motor wordt gebruikt, wordt omgezet in beweging om de wielen te laten draaien. In een benzine- of dieselmotor gaat ongeveer een derde van de energie alleen al verloren aan warmte.

Daarnaast is de MG5 Electric sowieso al uitzonderlijk efficiënt in vergelijking met andere elektrische auto’s in deze klasse. Dit is deels te danken aan zijn verrassend lage gewicht van 1.562 kg en de geavanceerde aandrijftechnologie die is ontwikkeld door MG’s moederbedrijf SAIC Motor, de grootste autofabrikant van China. Alle elektromotoren die in de modellen van MG worden toegepast, zijn voorzien van baanbrekende ‘hairpin winding’ waarmee een efficiëntie van zelfs 97% kan worden bereikt.

Meer weten over de MG-modellen en de beschikbare uitrustingsniveaus? Kijk hier voor meer informatie of specificeer zelf je favoriete MG-model in onze car configurator.

Recent blogs