Selecteer uw locatie

×

Wat is het verschil tussen 1-fase en 3-fasen laden?

30-11-2021
Je hoort en leest het steeds vaker als het gaat over de laadtijden van een elektrische auto: 1-fase en 3-fasen. Dit is doorslaggevend voor het vermogen dat een laadpunt kan leveren en vooral van belang als je thuis een laadpunt wilt installeren. Lees hier alles wat je moet weten.

We beginnen met een klein stukje uitleg over elektriciteitskabels. In de stroomkabel om een regulier (huishoudelijk) elektrisch apparaat te voeden, zitten ten minste twee draden: een zogeheten fasedraad voor de toevoer van stroom (meestal bruin of zwart) en een nuldraad (blauw) voor de afvoer.

In grote delen van Europa maakt het landelijke elektriciteitsnetwerk gebruik van drie fasedraden (3x230V) en een nuldraad. Bij veruit de meeste woningen komt er echter maar één fasedraad (1x230V) de meterkast binnen. Dit wordt daarom een 1-fase aansluiting genoemd. Als je thuis een laadpaal wilt installeren om je elektrische auto op te laden, is bij een 1-fase aansluiting een laadvermogen van maximaal 3,7 kW of 7,4 kW mogelijk, afhankelijk van de aardlekautomaat in de meterkast (16 of 32 Ampère).

3-fasen aansluiting

Bij een 3-fasen aansluiting komen, zoals de naam al aangeeft, drie fasedraden het huis binnen. Deze aansluiting wordt ook wel krachtstroom genoemd (3x230V/400V). Afhankelijk van de aardlekautomaat (16 of 32 Ampère) wordt dan een vermogen van 11 kW of 22 kW naar het laadpunt gestuurd. Veel moderne woningen en kantoorpanden zijn standaard al voorzien van een 3-fasen aansluiting, terwijl ook bij veel woningen achteraf een 3-fasen aansluiting is aangelegd. Die is bijvoorbeeld nodig voor het gebruik van een inductiekookplaat.

11 kW boordlader

Door de alsmaar toenemende batterijcapaciteit van elektrische auto’s is het belangrijk dat de batterij steeds sneller kan worden opgeladen. De nieuwe MG Marvel R Electric, evenals de Long Range-versies van de vernieuwde MG ZS EV en nieuwe MG5 Electric hebben een krachtige boordlader waarmee de batterij met maximaal 11 kW kan worden opgeladen met wisselstroom (AC). Dat gaat dus lekker snel. Maar dan moet het laadpunt dat vermogen wel kunnen leveren. En daarvoor is dus een 3-fasen aansluiting nodig. Als je thuis of op werk een eigen laadpunt wilt installeren waarmee je dergelijke laadvermogens kunt halen, moet je dus eerst de elektriciteitsaansluiting in de meterkast en de aardlekautomaat controleren en die laten aanpassen indien nodig.

Bij de meeste openbare AC-laadpunten sowieso al laden met een vermogen van 11 kW opladen. Meer dan de helft van alle openbare AC-laadpunten in Europa zijn namelijk direct aangesloten op het landelijke 3-fasen elektriciteitsnet. Met deze laadvermogens is de batterij van de MG Marvel R Electric en de Long Range-versies van de MG ZS EV en MG5 Electric weer in 6 à 7 uur volledig opgeladen. Er zijn in Europa ook 22 kW-laadpunten met twee aansluitingen te vinden waar twee EV’s tegelijk kunnen opladen met 11 kW.

Recent blogs