Selecteer uw locatie

×

Waarom het onderhoud van een elektrische auto veel goedkoper is

09-12-2022
Een elektrische auto (EV) biedt tal van voordelen ten opzichte van een conventionele auto met een verbrandingsmotor. Zo is een EV milieuvriendelijker omdat die geen uitstoot produceert tijdens het rijden, een batterij opladen is goedkoper dan brandstof tanken en een EV rijdt stiller en comfortabeler. Maar hoe zit het met het onderhoud van een elektrische auto?

Laten we beginnen met de voornaamste redenen waarom een reguliere brandstofauto onderhoud nodig heeft. Ten eerste doordat zo’n auto heel veel draaiende onderdelen bevat. Een moderne brandstofmotor is behoorlijk complex, met talloze bewegende onderdelen en minutieuze details om de motor zo soepel en efficiënt mogelijk te laten draaien volgens de strengste emissienormen.

De meeste bewegende onderdelen zijn onderhevig aan slijtage en moeten daardoor worden gesmeerd. Door hitte-ontwikkeling moeten veel onderdelen ook gekoeld worden. Koelvloeistof en motorolie moeten naar verloop van tijd worden vervangen. Dat geldt ook voor filtersystemen voor olie en brandstof. Er zijn ook onderdelen die na verloop van tijd kapot kunnen gaan door slijtage en veroudering en uit voorzorg worden vervangen tijdens een periodieke onderhoudsbeurt.

Veel minder gecompliceerd

Een elektrische auto die wordt aangedreven door een elektromotor heeft dit allemaal niet. De aandrijving is veel minder gecompliceerd dan bij een benzine- of dieselauto, met aanzienlijk minder onderdelen die bewegen en slijten. Een elektrische auto heeft niet eens een versnellingsbak. Hierdoor zijn er ook veel minder onderdelen die gekoeld en gesmeerd moeten worden. Het periodiek vervangen van vloeistoffen en filters is bij een elektrische auto dus niet aan de orde.

Regeneratief remmen

Ook de remmen van een elektrische auto slijten minder dan bij een reguliere brandstofauto. Dat komt doordat een elektrische auto gebruik maakt van regeneratief remmen. Zodra je je voet van het stroompedaal haalt, werkt de elektromotor onmiddellijk als generator. Die gebruikt de kinetische energie die vrijkomt tijdens uitrollen en begint direct de batterij op te laden. Afhankelijk van de gekozen regeneratiestand heeft dit een remmend effect, waardoor de auto sterker vertraagt dan normaal. Hierdoor hoef je het rempedaal minder vaak te gebruiken – met name in stadsverkeer – en slijten de remblokken en -schijven dus minder snel.

Zorgeloos rijden tegen gunstige kosten

Al met al is een elektrische auto goedkoper in onderhoud ten opzichte van een vergelijkbare auto met een verbrandingsmotor. Maar dat betekent niet dat er helemaal geen onderhoud nodig is. Software-updates zijn bijvoorbeeld belangrijk, aangezien de meeste functies elektrisch en software-gestuurd zijn. Daarnaast zijn er nog allerlei andere zaken die bij het periodieke onderhoud van een elektrische auto dienen te worden gecontroleerd en waarvoor specialistisch personeel voor nodig is. Denk bijvoorbeeld aan het geavanceerde hoogspanningssysteem en de strenge veiligheidseisen die daarmee gemoeid zijn.

Hoeveel het onderhoud van een elektrische auto werkelijk kost in verhouding tot een brandstofauto, is afhankelijk van verschillende factoren. Daar is geen simpel antwoord op te geven. Gelukkig zijn er wel diverse onderzoeken uitgevoerd die een aardig beeld schetsen, zoals de ‘After Sales Monitor’ van de Nederlandse branchevereniging BOVAG. Na grondige analyse van bijna 12 miljoen werkplaatsbezoeken blijkt dat er in 2021, gemeten over een heel jaar, gemiddeld € 529,- per brandstofauto is uitgegeven aan onderhoud en reparatie, tegenover € 340,- per jaar voor een elektrische auto.

MG en onderhoud

Het onderhoudsinterval van een MG is vastgesteld op 24.000 kilometer of eenmaal per jaar. Tevens kun je bij een erkende MG-servicelocatie vooraf een prijsopgave ontvangen, zodat je precies weet wat je kunt verwachten. Verder worden alle modellen van MG standaard geleverd met 7 jaar/150.000 km fabrieksgarantie. De garantie is overdraagbaar aan een volgende eigenaar en geldt voor het gehele voertuig inclusief de lithium-ion batterij en elektromotor.

En last but not least: kopers van een nieuwe MG hebben recht op gratis pechhulp gedurende het eerste jaar na registratie. Echter, als de auto wordt onderhouden bij een erkende MG-servicelocatie wordt pechhulp iedere keer gratis met een jaar verlengd voor maximaal zeven achtereenvolgende jaren.

Recent blogs