Selecteer uw locatie

×

Traffic Jam Assistance: wat is het en hoe werkt het?

10-12-2021
Autorijden kan heel plezierig zijn, maar soms ook vermoeiend. Vooral in de file, na een lange werkdag, als je concentratie niet meer optimaal is en het moeite kost om continu het drukke verkeer om je heen in de gaten te houden. Op dit soort momenten is het erg handig als je kunt vertrouwen op intelligente technologie voor extra gemoedsrust en veiligheid, zoals Traffic Jam Assistance. Lees hier wat het is en hoe het werkt.

Traffic Jam Assistance is een actief veiligheidssysteem van MG dat deel uitmaakt van de uitgebreide reeks rijhulpsystemen onder de noemer MG Pilot. Deze zogeheten ‘Advanced Driver Assistance Systems’ (ADAS) worden standaard geleverd in alle MG-modellen en bevatten, afhankelijk van het model, 12 tot 15 verschillende functies.

De veiligheidssystemen van MG Pilot waarschuwen de bestuurder voor mogelijke gevaren en grijpen zelfs in wanneer nodig. Denk aan Lane Keep Assistance, Rear Traffic Alert, Blind Spot Monitoring, Drowsiness Warning System en Front Collision Warning with Automatic Emergency Braking. Het doel hiervan is om het rijden gemakkelijker, plezieriger en bovenal veiliger te maken. Maar MG levert ook systemen die het autorijden deels overnemen, zoals Traffic Jam Assistance.

Hoe werkt het?

Traffic Jam Assistance (TJA) is een geavanceerd rijhulpsysteem dat continu de snelheid van de omringende voertuigen meet als Adaptive Cruise Control is ingeschakeld. Die snelheid wordt vergeleken met je eigen rijsnelheid. Als Traffic Jam Assistance veel omringende voertuigen detecteert bij snelheden onder 60 km/u – en je dus zeer waarschijnlijk in een file rijdt – kan de bestuurder Traffic Jam Assistance activeren. Hiermee neemt de MG het rijden deels uit handen.

Met ingeschakelde Traffic Jam Assistance volgt de auto automatisch zijn voorligger. De auto accelereert en remt geheel zelf, bij alle snelheden onder de 60 km/u tot stilstand en weer verder. Bovendien houdt de intelligente technologie continu de door jou ingestelde afstand tot je voorligger gelijk. Als jouw voorligger remt, rem jij ook. Als het verkeer weer op gang komt, volg je jouw voorganger. Je hoeft als bestuurder geen pedalen te gebruiken.

Maar er is meer: ​​met Traffic Jam Assistance stuurt de auto ook automatisch om netjes in het midden van de rijstrook te blijven. Zelfs in flauwe bochten! Heerlijk comfortabel, zorgeloos en veilig dus, ongeacht de (weers)omstandigheden en de drukte op de weg.

Kan ik dan achterover leunen?

Nee, dat kan niet. Het is belangrijk om te weten dat Traffic Jam Assistance – zoals de naam al aangeeft – een assistentiesysteem is waarbij meerdere hulpsystemen tegelijkertijd werken. Traffic Jam Assistance is geen volledig autonoom functionerend rijsysteem. Als bestuurder moet je actief opletten en ben je te allen tijde verantwoordelijk voor het rijden. Ook juridisch. Als je het stuurwiel loslaat, krijg je dus al snel een waarschuwing en het verzoek om het stuurwiel vast te pakken (hands-on signalering).

De mate waarin Traffic Jam Assistance functioneert en in hoeverre de bestuurder moet blijven opletten, wordt ook wel autonoom rijden level 2 genoemd. Ter vergelijking: pas bij level 5 kan het voertuig volledig zelfstandig rijden en kan de bestuurder letterlijk achterover leunen.

Traffic Jam Assistance is standaard voor de MG ZS EV, MG EHS Plug-in Hybrid, MG Marvel R Electric en MG5 Electric. Laatstgenoemde model – ’s werelds eerste 100% elektrische stationwagen – komt in Q1 2022 op de Europese markt.

Recent blogs