Selecteer uw locatie

×

Tips voor het rijden in de mist

07-02-2022
In deze tijd van het jaar is er vaak kans op mist. Met name ’s ochtends en ’s avonds en soms precies wanneer duizenden automobilisten op weg zijn naar huis of werk. Mist kan zeer verraderlijk zijn in het verkeer, vandaar dat auto’s verplicht zijn uitgerust met een mistlamp. Lees hier waar je op moet letten om goed zichtbaar te blijven in mistige omstandigheden.

Door de continue ontwikkeling van autoverlichting en de massale toepassing van heldere led-verlichting voor de koplampen, dagrijverlichting en achterlichten zijn auto’s beter zichtbaar dan ooit. Zelfs zodanig, dat traditionele mistlampen soms wel overbodig lijken. Hierdoor zijn er ook steeds minder fabrikanten die hun nieuwe modellen uitrusten met traditionele mistlampen aan de voorzijde. De sinds 2011 verplichte dagrijverlichting heeft die taak in feite overgenomen. De dagrijverlichtig (DRL’s), vrijwel altijd met heldere witte led-verlichting, is bedoeld om jezelf beter zichtbaar te maken voor anderen en niet zozeer om zelf meer te kunnen zien.

Wanneer mistlampen gebruiken en wanneer niet?

In tegenstelling tot mistlampen aan de voorzijde, moet ten minste één mistlamp aan de achterzijde verplicht aanwezig zijn. Dit is een extra fel, rood licht om jezelf beter zichtbaar te maken voor achterliggend verkeer in dichte mist. De regels zijn niet overal hetzelfde, maar in de meeste landen geldt dat je het mistachterlicht verplicht moet inschakelen bij minder dan 50 meter zicht, ook als dat het gevolg is van hevige sneeuwval.

Doordat een mistachterlicht behoorlijk fel is, mag die niet worden ingeschakeld als het niet nodig is. Het felle licht kan namelijk hinderlijk zijn voor achterliggend verkeer. Sommige automobilisten zetten ook hun mistachterlicht aan bij (zware) regenval. Enerzijds te begrijpen omdat je ook in deze situaties goed zichtbaar wilt zijn, maar dit kan juist tot gevaarlijkere situaties leiden. Het felle rode licht wordt dan juist extra gereflecteerd op het natte wegdek en op de druppels op de voorruit. Hierdoor kan het zicht van achterliggende bestuurders aanzienlijk worden belemmerd.

Wat ook onverstandig is, is het gebruik van grootlicht in dichte mist. Doordat de lichtbundel bij grootlicht ook omhoog schijnt, wordt het licht extra weerkaatst tegen de mist. Je zult direct merken dat het zicht op de weg ernstig verslechtert.

Waar moet ik extra op letten?

Zoals alle MG-modellen hebben veel moderne auto’s een automatisch verlichtingssysteem dat wordt aangestuurd door een lichtsensor. Overdag bij voldoende daglicht zijn altijd de DRL’s ingeschakeld. Maar alleen aan de voorkant, want bij de meeste moderne voertuigen zijn de DRL’s niet verbonden met de achterlichten.

Pas als de lichtsensor een bepaald niveau van duisternis detecteert, worden automatisch de koplampen en achterlichten ingeschakeld. Veel automobilisten hebben daardoor niet in de gaten dat hun achterlichten niet branden, terwijl dat overdag in bepaalde omstandigheden wel verstandig is.

Dat niet alleen: een lichtsensor herkent geen mist. Daarom moeten bestuurders hun mistlampen handmatig inschakelen. Wees ervan bewust waartoe de auto in staat is en wat de automatische verlichting wel/niet doet in verschillende omstandigheden. Schakel de koplampen en achterlichten – overdag – handmatig in als het zicht door de weersomstandigheden verslechtert.

Recent blogs