Selecteer uw locatie

×

Deze Europese landen zijn ‘het best voorbereid’ op elektrisch rijden

15-04-2021
Volgens de EV Readiness Index 2021 van LeasePlan zijn Noorwegen, Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn het best voorbereid op elektrisch rijden in Europa. Uit deze uitgebreide analyse van hoe goed 22 Europese landen al dan niet zijn voorbereid, komen grote verschillen aan het licht. Luxemburg, Zweden, Oostenrijk, Duitsland en België wisten zich in ieder geval te verbeteren, net als Frankrijk en Portugal. Landen als Italië en Spanje lopen echter nog ver achter op hun ontwikkeling, maar beloven nieuwe investeringen. Lees hier hoe alle landen presteren op dit gebied.

De EV Readiness Index 2021 is gebaseerd op drie factoren: het aantal registraties van elektrische auto’s, de volwassenheid van de laadinfrastructuur en de stimuleringsmaatregelen. Uit het onderzoek komen drie belangrijke bevindingen naar voren:

  • Bijna alle landen scoren hoger dan vorig jaar, wat wijst op een steeds betere voorbereiding op elektrische mobiliteit over het gehele continent. Wat de snelheid van de verbeteringen betreft, zijn er echter nog grote verschillen. Roemenië, Slowakije en Tsjechië kampen zowel met de laagste scores en lopen het verst achter met de ontwikkeling op het gebied van elektrisch rijden. Dat onderstreept de aanhoudende ongelijkheid tussen Oost- en West-Europa op het gebied van ‘EV-readiness’.
  • Elektrisch rijden is nog nooit zo betaalbaar geweest. In elf landen zijn elektrische voertuigen al voordeliger dan auto’s met een verbrandingsmotor op basis van de totale eigendomskosten (TCO). Daar komt bij dat eigenaren van elektrische voertuigen gemiddeld 37% minder belasting betalen dan eigenaren van diesel- en benzineauto’s. In Oostenrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Polen en het Verenigd Koninkrijk is het verschil het grootst: daar betalen EV-rijders helemaal geen wegenbelasting.
  • De ontwikkeling van de laadinfrastructuur is cruciaal voor het verbeteren van de ‘EV readiness’ in de toekomst. Hoewel er in 2020 wel enige vooruitgang geboekt is bij de realisatie van nieuwe laadinfrastructuur, verliep die verbetering relatief langzamer dan vorig jaar (een toename van 43% in 2020 ten opzichte van 73% in 2019).

22 belangrijke Europese landen

De jaarlijkse EV Readiness Index van LeasePlan onderzoekt de belangrijkste factoren voor de voorbereiding op elektrische voertuigen in 22 belangrijke Europese landen:

  • De vijf grootste automarkten in Europa (Duitsland, Frankrijk, VK, Italië, Spanje)
  • De Benelux (België, Nederland, Luxemburg)
  • De vier noordelijkste landen (Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland)
  • De vijf belangrijkste Oost-Europese markten (Polen, Roemenië, Hongarije, Tsjechië, Slowakije)
  • Vijf andere belangrijke markten (Oostenrijk, Ierland, Zwitserland, Griekenland, Portugal)

Beste en slechtste

Noorwegen, Nederland en het VK hebben de hoogste algemene score op de Index. Deze landen zijn het best voorbereid op de overgang naar elektrische voertuigen. Deze landen stonden vorig jaar overigens ook in de top 3. Tegelijkertijd blijkt opnieuw dat de voorbereiding op elektrificatie in Europa ongelijk verloopt. Roemenië, Slowakije en Tsjechië staan onderaan de lijst, wat wijst op de ongelijkheid tussen West- en Oost-Europa op dit gebied.

Infrastructuur is de zwakste schakel

Volgens de onderzoekers van LeasePlan – evenals deze gezaghebbende automotive instanties – is de laadinfrastructuur de zwakste van alle factoren. Het gebrek aan laadpunten is een groot obstakel voor de acceptatie van elektrische voertuigen. In 2020 nam het aantal openbare laadpalen in heel Europa toe met slechts 43% tot een totaal van bijna 260.000. Nog een obstakel: ongeveer 75% van alle laadpunten in Europa bevindt zich in slechts vijf landen. Namelijk in Nederland, Noorwegen, Duitsland, Frankrijk en het VK.

MG verovert Europa

Net als LeasePlan, dat de belangrijkste EV-landen voor dit onderzoek op een rij zette, heeft ook MG de uitrol in Europa zorgvuldig gepland. De verkoopactiviteiten van MG Motor Europe startte eind 2019, waarna het merk steeds verder groeide. Het merk is – behalve in het VK – verkrijgbaar in Nederland, België, Luxemburg, Noorwegen, Denemarken, IJsland, Ierland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Malta, Italië, Spanje, Portugal en Zweden.

EV Readiness Index 2021 vs. 2020

Recent blogs