Selecteer uw locatie

×

Heeft een elektrische auto extra onderhoud nodig?

20-01-2022
Een elektrische auto is vriendelijk voor het milieu, rijdt heel soepel en comfortabel en is voordeliger om te rijden dankzij het grote prijsverschil tussen stroom en brandstof. Allerlei redenen om definitief afscheid te nemen van een brandstofauto en over te stappen naar een volledig elektrische. Maar hoe zit het eigenlijk met het onderhoud van een elektrische auto?

Laten we beginnen met de voornaamste redenen waarom een reguliere brandstofauto onderhoud nodig heeft. Dat komt ten eerste doordat een brandstofauto heel veel draaiende onderdelen bevat. Daarnaast is een moderne brandstofmotor behoorlijk gecompliceerd, met talloze bewegende onderdelen en minutieuze details om de motor zo soepel en efficiënt mogelijk te laten draaien volgens de strengste emissienormen.

De meeste bewegende onderdelen zijn onderhevig aan slijtage en moeten daardoor worden gesmeerd. Door hitte-ontwikkeling moeten veel onderdelen ook worden gekoeld. Koelvloeistof en motorolie moeten naar verloop van tijd worden vervangen. Dat geldt tevens voor filtersystemen voor olie en brandstof. Er zijn ook onderdelen die na verloop van tijd kapot kunnen gaan door slijtage en veroudering en uit voorzorg worden vervangen tijdens een periodieke onderhoudsbeurt.

Veel minder gecompliceerd

Een elektrische auto die wordt aangedreven door een elektromotor heeft dit allemaal niet. Een elektrisch aandrijfsysteem is weliswaar geavanceerd, maar aanzienlijk minder gecompliceerd in vergelijking met een brandstofmotor. Er zijn aanzienlijk minder onderdelen die bewegen en slijten. Een elektrische auto heeft niet eens een versnellingsbak. Daardoor zijn er ook minder componenten die gekoeld en gesmeerd moeten worden. Een elektrische auto heeft daarom ook geen vloeistoffen en filters aan boord die na verloop van tijd moeten worden vervangen.

Regeneratief remmen

Ook de remmen van een elektrische auto slijten minder dan bij een reguliere brandstofauto. Dat komt doordat een elektrische auto beschikt over een regeneratief remsysteem. Zodra je je voet van het stroompedaal haalt, werkt de elektromotor namelijk direct als generator. Die gebruikt de kinetische energie die vrijkomt tijdens uitrollen en begint direct de batterij op te laden. Afhankelijk van de gekozen regeneratiestand heeft dit een remmend effect, waardoor de auto sterker vertraagt dan normaal. Hierdoor hoef je het rempedaal minder vaak te gebruiken – met name in stadsverkeer – en slijten de remblokken en -schijven dus minder snel.

Zorgeloos rijden tegen gunstige kosten

Je voelt hem al aankomen: alles bij elkaar opgeteld zorgt dit voor lagere onderhoudskosten dan bij een vergelijkbare brandstofauto. Daarentegen zijn er wel allerlei andere zaken die bij het reguliere onderhoud van een elektrische auto dienen te worden gecontroleerd en waarvoor specialistisch personeel voor nodig is. Denk bijvoorbeeld aan het geavanceerde hoogspanningssysteem en de strenge veiligheidseisen die daarmee gemoeid zijn.

Het onderhoudsinterval van een MG is vastgesteld op 24.000 kilometer of eenmaal per jaar. Tevens kun je bij een erkende MG-servicelocatie vooraf een prijsopgave ontvangen, zodat je precies weet wat je kunt verwachten. Verder worden alle modellen van MG standaard geleverd met 7 jaar/150.000 km fabrieksgarantie. De garantie is uiteraard overdraagbaar aan een volgende eigenaar en geldt voor het gehele voertuig inclusief de lithium-ion batterij en elektromotor.

En last but not least: kopers van een nieuwe MG hebben recht op gratis pechhulp gedurende het eerste jaar na registratie. Echter, als de auto wordt onderhouden bij een erkende MG-servicelocatie wordt pechhulp iedere keer gratis met een jaar verlengd voor maximaal zeven achtereenvolgende jaren.

Recent blogs