Selecteer uw locatie

×

Zorgen over toenemend smartphonegebruik tijdens rijden: MG heeft de oplossing

10-05-2022
Verkeersveiligheidsorganisaties in Europa maken zich ernstig zorgen over het toenemende gebruik van de smartphone tijdens het rijden. Maar wist je dat je in een MG de belangrijkste functies van je smartphone gewoon veilig kunt gebruiken, zónder je smartphone daadwerkelijk in je hand te hebben?

Er zijn in de afgelopen jaren allerlei onderzoeken gedaan naar het gebruik van de smartphone tijdens het rijden en het gevaar dat daarmee gemoeid gaat. Daaruit blijkt dat afleiding door smartphones een van de grootste gevaren is in het moderne verkeer.

Tegelijkertijd blijkt uit verschillende onderzoeken dat veruit de meeste automobilisten (meer dan 80%) erkennen dat het gebruik van de smartphone tijdens het rijden gevaarlijk is. Desondanks is het gebruik van de smartphone tijdens het autorijden in de afgelopen jaren toegenomen, in sommige landen zelfs tot boven de 70% van alle verkeersdeelnemers.

Verkeersveiligheidsorganisaties maken zich hierover ernstig zorgen en vrezen ook dat het telefoongebruik tijdens het rijden voor jongere generaties ‘normaal wordt’. Het is niet voor niets dat overal campagnes lopen om het telefoongebruik tijdens het rijden tegen te gaan. Ook worden de boetes voor niet-handsfree telefoongebruik steeds hoger en staan er steeds meer speciale camera’s langs de weg die ontworpen zijn om telefoongebruik door bestuurders te detecteren.

Maar wist je dat je in een MG de belangrijkste functies van je smartphone gewoon veilig en legaal kunt gebruiken, zónder je smartphone daadwerkelijk in je hand te hebben?

Apple CarPlay en Android Auto

Alle MG-modellen zijn namelijk standaard uitgerust met Apple CarPlay en Android Auto. Deze technologie is ontworpen om allerlei apps op je smartphone veilig én legaal te gebruiken tijdens het rijden.

Apple CarPlay en Android Auto zijn in principe hetzelfde. Apple CarPlay is ontworpen voor iPhone-gebruikers, terwijl Android Auto bedoeld is voor smartphones die op Android-software draaien. Als Apple CarPlay of Android Auto is geactiveerd nadat je de telefoon met het infotainmentsysteem hebt verbonden, kun je verschillende apps van je smartphone bedienen via de touchscreen in de auto. Je gebruikt dus eigenlijk je telefoon, maar dan zonder hem vast te houden. De weergave op het beeldscherm van de auto lijkt zelfs op het startscherm van je telefoon. Om het nog prettiger en veiliger te maken: alle functionaliteiten zijn ook te bedienen via stuurwielbediening en spraakbediening.

Welke apps je kunt gebruiken, bepaal je grotendeels zelf. Via de instellingen van je telefoon selecteer je welke apps je wilt gebruiken voor Apple CarPlay of Android Auto. Je kunt bijvoorbeeld handsfree bellen, navigeren met Google Maps of Apple Maps, naar muziek luisteren via Spotify, podcasts beluisteren en zelfs Whatsapp-berichten laten voorlezen. De muziek klinkt gewoon via de speakers van je auto. Met het oog op verkeersveiligheid zijn niet alle apps geschikt voor Apple CarPlay en Android Auto, maar over het algemeen wel de belangrijkste.

Apple CarPlay kan worden gebruikt met een iPhone 5 of nieuwer. Alle Android-smartphones met Android 10 of hoger zijn geschikt voor Android Auto. Op toestellen met Android 9 of ouder moet eerst de Android Auto-app gedownload worden uit de Google Play Store.

Standaard infotainmentsysteem

Apple CarPlay en Android Auto zijn geïntegreerd in het infotainmentsysteem dat standaard op alle MG-modellen wordt aangeboden. Behalve Apple CarPlay en Android Auto beschikken deze systemen ook over geïntegreerde navigatie, USB-ansluitingen, DAB+ digitale radio, Bluetooth-verbinding en nog veel meer.

De MG Marvel R Electric en de Luxury-uitvoering van de MG ZS EV zijn uitgerust met een uitgebreide versie van het MG iSMART-infotainmentsysteem, met extra functies zoals real-time verkeersnavigatie, agendasynchronisatie, weervoorspelling, Amazon Prime streaming music en firmwire over-the-air (FOTA) updates.

Meer weten over de MG-modellen en de beschikbare uitrustingsniveaus? Kijk hier voor meer informatie of specificeer zelf je favoriete MG-model in onze car configurator.

Recent blogs