Selecteer uw locatie

×

Column: Op weg naar een betaalbare, klimaatvriendelijke toekomst

02-08-2021

De Europese Unie wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Dat is een interessante en veelbelovende ambitie, vastgelegd in het plan Fit for 55. Daarbij is de tussentijdse CO2-reductiedoelstelling gesteld op 55% in 2030 ten opzichte van het emissieniveau van 1990.

De auto-industrie speelt een belangrijke rol in deze ambitie. Vanaf 2035 is in de EU de verkoop van personenauto’s met een verbrandingsmotor verboden. Als tussendoel moet in 2030 ten minste 60% van alle nieuw verkochte auto’s in de EU volledig elektrisch zijn.

Critici zeggen dat ‘elektrische auto’s te duur zouden zijn om deze plannen in de gehele Europese Unie uit te voeren’. Vaak wordt gedacht dat een elektrische auto met veel ruimte, techniek, comfort en een geruststellende actieradius alleen iets voor het premiumsegment is.

Maar heel simpel gezegd: dat is niet waar. Bij MG bewijzen we elke dag dat elektrisch rijden wel degelijk betaalbaar kan zijn. Het is onze missie om de EV-markt in Europa te ontwrichten met aantrekkelijke, veilige en hoogwaardige EV’s die voldoen aan alle behoeften van moderne gezinnen en bedrijven. En vooral tegen een eerlijke prijs. MG staat nu al bekend als het eerste, echt betaalbare elektrische automerk in Europa. En we zijn net begonnen, er komt nog veel meer.

De wereld verandert razendsnel. Diverse studies, zoals een recente van BloombergNEF, tonen aan dat batterij-elektrische voertuigen (BEV’s) over vijf tot zes jaar goedkoper te produceren zijn dan voertuigen op fossiele brandstof. Dit betreft zowel personenauto’s als lichte bedrijfswagens in alle voertuigsegmenten in Europa. Onze voorspelling: de verkoop van nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor zal hoe dan ook dalen.

In de tussenliggende jaren tot de uitvoering van het EU-plan Fit for 55 zullen de ontwikkel- en productiekosten van elektrische auto’s nog verder dalen. Ter illustratie: volgens BloombergNEF zijn de productiekosten (per kWh) van EV-batterijen in 2030 met 58% gedaald ten opzichte van 2020. In combinatie met alle (fiscale) voordelen die nu al gelden in de EU-landen en aanvullende, zinvolle en duurzame prikkels om de verkoop van elektrische auto’s verder te verhogen, zullen aanschafprijzen geen probleem meer zijn.

Veel belangrijker: het Fit for 55-plan bevat plannen voor de broodnodige uitbreiding van het aantal laadpunten in de EU. Op dit gebied moet absoluut haast gemaakt worden, zoals ik in een eerdere column al benadrukte. In het plan staat ook dat EU-lidstaten moeten beschikken over voldoende laadcapaciteit, afhankelijk van het aantal elektrische auto’s. Dit betekent: hoe meer elektrische auto’s, hoe meer laadcapaciteit er beschikbaar moet komen. Dat is belangrijk om nieuwe klanten aan te moedigen elektrisch rijden te omarmen.

Wat de toekomst ons ook brengt, wij bij MG zijn er klaar voor. We richten ons uitsluitend op elektrische auto’s en zetten ons in om elektrische mobiliteit toegankelijk te maken voor Europese automobilisten. We zijn al op weg naar een betaalbare, klimaatvriendelijke toekomst. Sterker nog, we lopen vooruit op Fit for 55!

– Matt Lei, CEO MG Motor Europe

Recent blogs