Selecteer uw locatie

×

All season-banden steeds populairder: dit zijn de voor- en nadelen

21-02-2022

Volgens de European Tyre & Rubber Manufacturers’ Association (ETRMA) zijn in 2021 zijn maar liefst 35% meer all season-banden verkocht dan een jaar eerder. Steeds meer consumenten kiezen voor deze band in plaats van traditionele zomer- of winterbanden. Maar zijn all season-banden ook echt de betere keuze? Lees hier alles wat je moet weten over zomerbanden, winterbanden en all season-banden.

Als je nieuwe banden voor je auto wilt aanschaffen, dan is er heel veel keuze. Autobanden zijn er in allerlei soorten en maten, met verschillende eigenschappen en van talloze verschillende fabrikanten. Je hebt zomerbanden, winterbanden en all season-banden.

Zomerbanden zijn veruit de meest verkochte autobanden ter wereld, die ook standaard gemonteerd zijn op nieuwe auto’s. Elke auto heeft een bandenmaat die door de fabrikant is voorgeschreven, inclusief de juiste bandenspanning. De maat en de spanning van de band zijn bepalend voor het specifieke rijgedrag dat door de autofabrikant is geperfectioneerd.

Bij een auto die ontworpen is voor extra comfort, hoort een comfortabele band met een relatief hoge wang. Bij een sportievere auto wil je juist een bredere en plattere band voor meer stuurprecisie en grip in bochten. Als je de banden van je auto wilt vervangen, moet je dus eerst weten welke soort en maat onder de auto hoort.

Daarnaast kun je een keuze maken op basis van het verplichte bandenlabel. Hiermee kun je in één oogopslag de prestaties van de banden bekijken als het gaat om energieverbruik, veiligheid (grip en remweg) en geluidsproductie.

Zomerbanden of winterbanden?

Het voornaamste verschillen tussen een zomerband en een winterband zijn het profiel en de samenstelling van het rubber. Dat laatste bepaalt de soepelheid van de band. Dit is belangrijk, omdat een band op de juiste manier moet vervormen om optimaal contact te kunnen maken met het wegdek. Alleen dan worden de kwaliteiten van de band maximaal benut. Dit resulteert in meer grip, een kortere remweg, maximale waterafvoer en de juiste rolweerstand. Dat laatste heeft ook weer invloed op de slijtage van de band en het energieverbruik van de auto.

De soepelheid van het rubber wordt echter beïnvloed door de buitentemperatuur en door de opwarming van de band tijdens het rijden. Zoals de naam al aangeeft, is het rubber van een zomerband ontwikkeld om optimaal te presteren bij hogere temperaturen. Als het te koud is, zal een zomerband minder goed vervormen dan de bedoeling is. Hierdoor worden de eigenschappen van de band nadelig beïnvloed, wat dus niet bevorderlijk voor het rijgedrag en de veiligheid.

Voor een winterband geldt hetzelfde, maar dan andersom. Deze is juist ontwikkeld voor optimale prestaties in (zeer) koude omstandigheden. Als het te warm is, gaan de prestaties van een winterband sterk achteruit. Winterbanden hebben ook fijne lamellen in het profiel die zorgen voor een betere afvoer van water of natte sneeuw, maar die snel slijten bij gebruik bij te hoge temperaturen.

Alle fabrikanten hanteren een algemene grenswaarde van 7 graden Celsius voor zomer- en winterbanden. Boven de 7 graden zijn zomerbanden de beste optie en bij temperaturen onder de 7 graden zijn winterbanden de beste optie. Of je met zomer- of winterbanden moet rijden, is dus vooral afhankelijk van de weersomstandigheden in die periode van het jaar.

Waarom all season-banden?

Het aanschaffen van zomerbanden én winterbanden én het stallen van de banden die niet gebruikt worden, kost natuurlijk extra geld. Als je niet twee keer per jaar je banden wilt wisselen en geld wilt besparen, dan kun je kiezen voor all season-banden.

Deze banden combineren de eigenschappen van zomerbanden en winterbanden en zijn ontworpen voor alle weersomstandigheden. Ze bieden ’s winters meer grip dan zomerbanden en zomers meer grip dan winterbanden. Tevens zijn de meeste all season-banden voorzien van het 3PMSF-symbool (sneeuwvlokje) waarmee deze banden officieel geschikt zijn in gebieden waar winterbanden verplicht zijn.

Door de voortschrijding van de technologie en de continue verbetering van rubbersoorten hebben all season-banden de afgelopen jaren een enorme inhaalslag gemaakt. Vooral voor een incidentele trip naar een gebied waar winterbanden verplicht zijn, of dat je plots te maken krijgt met weersomstandigheden waarbij winterbanden goed van pas komen, zijn all season-banden een uitkomst.

Wat je vooral niet moet doen

Om een all season-band in alle weersomstandigheden goed te laten presteren, moet er wel een soort middenweg worden gekozen. Daarom zal een all season-band nooit zo goed presteren als een zomerband in de zomer, en nooit zo goed als een winterband in de winter.

Wat je absoluut niet moet doen, is het combineren van zomerbanden, winterbanden en/of all season-banden. Want of het nu warm of koud is: één van de typen banden levert minder grip dan de andere. Dit kan de stabiliteit van de auto ernstig in gevaar brengen in bochten en tijdens een noodstop. Dat geldt vooral als de banden met de minste grip op de achterwielen gemonteerd zijn. Welke band je ook kiest, in welk jaargetijde van ook: zorg altijd voor vier dezelfde.

Meet weten? Jouw MG Brand Store adviseert je graag over de beste bandenkeuze voor jouw MG-model.

Recent blogs