Välj din plats

×

Vad påverkar livslängden på ett elbilsbatteri?

01-11-2021
Försäljningen av elbilar fortsätter att öka och vi lär oss mer om för- och nackdelar människor överväger när de ska köpa en elbil. Ett av de större orosmomenten är batteritiden, men är det motiverat? Här kan du lära dig om vad som påverkar ett elbilsbatteri och vad MG gör för att maximera batteritiden.

Det finns inte ett exakt svar om livslängden på ett elbilsbatteri, än. De senaste åren har forskare granskat tusentals elbilar för att kartlägga nedgången i batterikapacitet, utan ett entydigt resultat. Det är flera olika faktorer som påverkar batteriet under hela livscykeln. Det är också skillnader mellan olika tillverkares batterier.

Vad kan vi säkert säga?

Mängden laddning i ett litiumjonbatteri och hur långt du kan köra på en laddning beror på hur ofta batteriet går igenom en full laddningscykel. Det beror alltså på hur ofta ett tomt batteri laddar till hundra procent. I vilken utsträckning det här påverkar batteriets kapacitetförlust beror också på hur många kilometer bilen körs och hur ofta batteriet laddas. Det har alltså ingenting att göra med bilens ålder. Teoretiskt sätt kan ett tio år gammalt batteri vara i bättre skick än ett fem år gammalt batteri. Det är skillnaden i användning som påverkar livslängden.

Maximera batteritiden

Ett elbilsbatteris livslängd är svårt att avgöra, däremot finns det flera sätt att maximera kapaciteten. Till exempel, i 2021 MG ZS EV är batteriet ‘buffered’. Det betyder att du inte kan använda batteriets fulla kapacitet och det minimerar antalet livscykler som batteriet går igenom. Det bidrar till en ökad livslängd.

Om batteriet är tomt och bilen inte används under en längre period kan batteriet ladda ur så mycket att det inte går att ladda igen, det kallas ‘bricking’. MG har däremot ett speciellt system i sina bilar som förhindrar att batteriet laddas ur helt.

En annan försiktighetsåtgärd som MG tillämpar i alla sina bilar är batteritemperaturhantering. Ett elbilsbatteri fungerar som bäst i cirka 15 till 25 grader, genom att hålla batteriet i den optimala temperaturen får du ut maximal kapacitet. MG Marvel R Electric har en inbyggd värmepump som ser till att batteriet alltid har den optimala temperaturen. Det gör att du får ut maximal kapacitet av batteriet i alla väderförhållanden. Det innebär också att du inte behöver ladda batteriet lika ofta.

Hur du själv kan påverka batteriets livslängd

Du kan själv maximera ditt elbilsbatteri genom att hålla laddningsnivån mellan 20 och 80%. Planerar du att inte använda bilen på ett par veckor, exempelvis om du är på semester, rekommenderar vi att du laddar bilen till minst 50%. I vår nya Marvel R kan du själv välja hur mycket bilen ska ladda, du behöver med andra ord inte ladda den fullt varje gång. 

Det spelar inte heller någon roll hur du laddar din bils batteri. Vissa menar att upprepad snabbladdning (DC) är skadligt för batteriet, vilket inte är sant. Batteriet övervakas under hela laddningstiden och laddningshastigheten justeras automatiskt ifall det skulle vara nödvändigt, till exempel om batteriet skulle bli för varmt.

Vad gör MG för att vinna ditt förtroende?

Alla MG modeller drar nytta av mycket avancerad batteriteknik med en imponerande nivå av säkerhet och hållbarhet. MGs ägare, SAIC Motor, har producerat och utvecklat elektriska bilar sen början av det nya decenniet. De kan därför betraktas som en av de mest erfarna elbilstillverkarna i världen. Samtidigt har SAIC Motor ett nära samarbete med CATL, den största litiumjonbatteritillverkaren i Kina och av de fem största i världen. SAIC Motor och CATL startade ett samriskföretag 2017.

MG förlängde nybilsgarantin från fem till sju år från och med 2021. Garantin gäller hela fordonet, inklusive batteriet. MGs kunder får också fri vägassistans under det första året efter registreringen. Om bilen däremot genomgår service hos en MG Brand Store blir vägassistansen förlängd ett år för varje gång, i högst sju år i följd. Garantin är dessutom överförbar vid ägarbyte.  

Följ oss på sociala media

Recent blogs