Välj din plats

×

Snabbladdning med MG: Hur lång tid tar det?

12-11-2021
Alla MG’s bilar, förutom EHS Plug-in hybrid, är anpassade för snabbladdning. Det ska underlätta om du vill resa långt med din elbil. Men hur lång tid tar egentligen snabbladdning och varför slutar det vid 80%?

Majoriteten av laddstationer vid olika vägar, bensinmackar, hemma eller vid parkeringar använder sig av växelström (AC). Laddningskapaciteten varierar mellan 2.3 kW (1 fas 10A) och 22kW (3 fas 32A). Vid snabbladdning som ofta finns längs motorvägen används istället likström (DC). I det fallet omvandlas AC till DC direkt i laddstationen, det betyder att konverteraren inne i bilen inte behöver användas. Det möjliggör snabbare laddning och då varierar laddningskapaciteten mellan 50kW och 150 kW.  Det betyder att batteriet kan ladda betydligt snabbare än vid vanlig AC laddning.

Varför endast upp till 80%?

De flesta elbilar har ett litiumjonbatteri. Det är ett karaktärsdrag för den typen av batteri att laddningshastigheten sjunker vid 80%, det är likadant för exempelvis mobiltelefoner. Laddningskurvan är olika för varje elbilsmodell men snabbladdningen kommer alltid att börja avta vid 80%. Det är därför tillverkare skriver “snabbladdning upp till 80% på…”

Hur lång tid tar snabbladdning?

Laddningshastigheten för ett elbilsbatteri varierar beroende på flera faktorer:

– Batterikapaciteten (kWh)
– Maxkapaciteten för snabbladdaren (kW)
– Maxkapaciteten för laddningskabeln (kW)
– Laddningskurvan för bilmodellen
– Batteritemperatur

Den nya generationen av MG bilar som MG Marvel R och den nya MG ZS EV är anpassade för snabbladdning upp till 92 kW som standard. Den fulla laddningshastigheten nås enbart om laddstationen kan leverera 100 kW eller 150 kW, vilket blir allt vanligare runt om i Europa.

Ett litiumjonbatteri kan inte ladda fullt i maxhastigheten, varje elbil har en egen laddningskurva som påverkas av tillverkarens val av batteri och av exempelvis temperatur. En laddningskurva visar när laddningskapaciteten är max och vilken styrka batteriet laddas med från 0-100%.

På bilden nedan kan du se laddningskurvan för en Marvel R, bilen laddar med maxhastigheten på 92 kW tills 50%, sen går det successivt neråt.

Det finns också många snabbladdare med en maxkapacitet på 50 kW. Marvel R och ZS EV kan ladda snabbare, men det är inte möjligt vid den laddaren. Däremot, om du kollar i grafen ovanför ser du att en laddningssession med 50 kW behåller samma styrka hela vägen från 0-90%.

Hur lång tid det tar att ladda en viss procent beror även på batteriets storlek. Marvel R och nya ZS EV har ett 70 kWh batteri. Det tar ungefär 40 minuter att ladda batteriet från 5-80% med 100 kW eller 150 kW. Laddning med 50 kW tar ungefär en timma.

Snabbladdningen på den första versionen av ZS EV, som blev otroligt populär, hade en snabbladdningshastighet på max 76 kW.

MG vs konkurrenter

Det går inte att enbart fokusera på batterikapacitet eller laddningshastighet vid jämförelse av elbilar. Till exempel, ett 60kWh batteri kan ladda snabbare med en styrka på 80kW (45 minuter) i jämförelse med ett större 100 kWh batteri med en laddningsstyrka på 100 kW (en timma). Därför bedöms elbilars snabbladdning med hjälp av något som kallas för ‘C-Rate’. Det bedömer laddningshastigheten i förhållande till batterikapaciteten.

Marvel R är konkurrenskraftig på grund av sitt 70kWh batteri, sin räckvidd på 402 km och på grund av sin stora och lyxiga design. Den är också konkurrenskraftig när det gäller laddningshastighet för bilar som inte har den dyrare 800V batteriteknologin. Den har en så kallad ’C-Rate’ på 1.26, där ligger Marvel R i framkant och slår flera dyrare elbilsmodeller.

Temperaturhantering

Den utmärkta laddningshastigheten är dels tack vare temperaturhanteringen i de senaste MG bilarna. Systemet kan värma eller kyla batteriet för att hålla det i den optimala temperaturen i alla väderförhållanden. Ett elbilsbatteri fungerar optimalt i temperaturer runt 15 och 25 grader. Snabbladdning höjer temperaturen i batteriet vilket i sin tur påverkar hastigheten och säkerheten. Har elbilen inte temperaturhantering kommer laddningshastigheten att sänkas om batteriet blir för varmt. Det kommer aldrig att vara ett problem med MG, kunder kan alltid förvänta sig att ta vara på den högsta möjliga laddningshastigheten.

11 kW 3-fas laddare

Snabbladdning är dyrare än vanlig laddning (AC) som sker utanför hemmet men lämpar sig om du planerar att göra långa resor. Med de nya MG modellerna; Marvel R, ZS EV och MG5, kan du däremot ladda relativt snabbt med en vanlig AC laddare, eftersom de har en 11 kW 3 fas laddare. Den typen av laddning är inte standard bland elbilar idag och det gör att MG modellerna kan ladda snabbare än många andra elbilsmärken vid AC laddning. Rekommendationen är att inte alltid ladda bilen med snabbladdning eftersom det sliter på batteriet plus att den vanliga AC laddningen stabiliserar de olika modulerna i batteriet.

Om du vill veta mer om AC och DC: Vad är skillnaden mellan AC och DC laddning?

Följ oss på sociala media

Recent blogs