Selecteer uw locatie

×

Waarom de 11 kW-boordlader van MG het leven gemakkelijker maakt

11-08-2021
De tijd die nodig is om de ​​batterij van een elektrische auto op te laden, is afhankelijk van verschillende factoren. Een daarvan is de boordlader van de auto. De nieuwe MG Marvel R Electric en MG5 Electric zijn beide standaard uitgerust met een 11 kW boordlader voor extra snel opladen. Lees hier hoe je optimaal profiteert van deze lader om het leven met een elektrische auto nog aangenamer te maken.

Laten we beginnen met de dingen die van invloed zijn op de laadsnelheid van een batterij. Want met deze kennis kun je de juiste laadpunten kiezen. De tijd die nodig is om de batterij op te laden, is afhankelijk van de volgende factoren:

1) Het maximale vermogen dat het laadpunt kan leveren (in kW).
2) Of het laadpunt werkt met wisselstroom (AC) of gelijkstroom (DC).
3) Het maximale laadvermogen van de boordlader (in kW) in de auto.
4) De batterijcapaciteit in kWh.

Houd er rekening mee dat de zwakste schakel bepaalt hoe snel de batterij daadwerkelijk wordt opgeladen in kW/min. Hoe lang het uiteindelijk duurt om de batterij tot een bepaald percentage op te laden, hangt natuurlijk af van de batterijcapaciteit. Zaken als de omgevingstemperatuur en de toestand van de batterij zijn ook van invloed op de werkelijke laadtijd.

In dit verhaal laten we het snelladen met DC even achterwege en gaan we in op de boordlader van de MG Marvel R Electric en MG5 Electric voor het laden met AC. Dus punt 3 van bovengenoemde factoren die de laadsnelheid bepalen. AC geldt voor bijna alle laadpunten thuis, op het werk, op straat in de woonwijk, op parkeerplaatsen, enzovoort, waar DC alleen van toepassing is op snelladers die je voornamelijk langs de snelweg vindt.

Nieuwe generatie elektrische voertuigen

De MG Marvel R Electric en MG5 Electric zijn twee nieuwe generatie elektrische voertuigen met de nieuwste technologie op het gebied van batterijcapaciteit en laadvermogen. Ze zijn beide standaard uitgerust met een 11 kW boordlader voor laden met AC. Dit betekent dat de batterij met maximaal 11 kW kan worden opgeladen.

Als je bijvoorbeeld thuis of op het werk kunt laden met een 7 kW AC-laadpunt, dan kan de batterij van de MG Marvel R Electric en MG5 Electric nooit met een hoger vermogen worden opgeladen. Het maximale vermogen dat het laadpunt levert, is in dit geval de zwakste schakel. Ter vergelijking: de MG ZS EV, het eerste volledig elektrische model van MG in Europa, heeft een boordlader van 6,6 kW. Bij deze auto zou de boordlader dus de zwakste schakel zijn.

Openbaar AC-laden

Maar nu komt het: meer dan 60% van alle openbare AC-laders in Europa heeft een netaansluiting van 11 tot 22 kW. Met de nieuwe Marvel R Electric en MG5 Electric kun je bij deze laadpunten dus ook met 11 kW laden. Dat gaat dus bijna twee zo snel dan bij de MG ZS EV. Niets ten nadele van de MG ZS EV overigens, want bij de MG Marvel R Electric is de batterij ook aanzienlijk groter. De capaciteit bedraagt 70 kWh ten opzichte van 44,5 kWh bij de MG ZS EV. Het opladen van 0 tot 100% duurt in beide gevallen grofweg tussen de 6 en 7 uur.

Hoeveel kilometers je met een volle batterij kunt rijden, verschilt per model. Het gaat er vooral om dat je binnen een bepaald tijdsbestek zo veel mogelijk kW’s in je batterij kunt pompen om zo veel mogelijk rijbereik bij te laden. En daarmee het dagelijkse leven met een EV nog prettiger te maken.

Afgestemd op jouw wensen

De modellen van MG zijn steeds beter afgestemd op de wensen van Europese automobilisten, maar ook op de Europese infrastructuur. Met de nieuwe MG Marvel R Electric en MG Electric haal je het optimale uit de openbare AC laadpunten die Europa beschikbaar zijn. Vooral als je even tussentijds aan de lader staat, bij voorbeeld 1 a 2 uur terwijl je in de stad aan het shoppen bent of je wekelijkse boodschappen doet, profiteer je maximaal van de 11 kW boordlader die MG in zijn nieuwe modellen standaard levert. Houd hier dan ook rekening mee bij het zoeken van een beschikbaar laadpunt in de buurt.

Meer weten? Lees hier alles over het opladen van een elektrische auto.

Recent blogs