Selecteer uw locatie

×

NewMotion geeft gas: Europees laadnetwerk in twee jaar verdubbeld

09-06-2021
Laadpaalaanbieder NewMotion heeft het 200.000ste publieke laadpunt aangesloten op haar roamingnetwerk. Daarmee is dit Europese netwerk van laadpunten in twee jaar verdubbeld. Volgens NewMotion – een van de grootste spelers in deze sector – is deze mijlpaal vooral te danken aan nieuwe partnerships met onder andere Ultra Fast Charging Scandinavia, Volkswagen Group Charging in Duitsland, ÖAMTC Betriebe GmbH in Oostenrijk, Enel X Mobility in Italië en Gronn Kontakt in het Verenigd Koninkrijk.

De verkoop van elektrische voertuigen in Europa groeit steeds sneller. Met meer dan een miljoen registraties in 2020 is Europa nu zelfs China voorbij met het aandeel nieuwe BEV’s en PHEV’s in de totale verkoop.

Helaas houdt de infrastructuur geen gelijke tred met de toenemende verkoop van elektrische voertuigen. In de afgelopen drie jaar groeide de Europese verkoop van elektrische voertuigen met meer dan 110%. In dezelfde periode steeg het aantal openbare oplaadpunten met minder dan 60%.

Het feit dat de infrastructuur achterblijft, kan ertoe leiden dat we een punt bereiken waarop de toename van het aantal elektrische auto’s stagneert door een tekort aan laadpunten. Dat mag nooit gebeuren. Zeker niet aangezien Europese overheden tal van maatregelen nemen om elektrisch rijden te promoten. Ook kondigen steeds meer autofabrikanten aan dat zij in de nabije toekomst alleen nog (PH)EV’s zullen verkopen. Zoals MG dat nu al doet op het vasteland van Europa.

Roaming netwerk

We hebben daadkrachtige ondernemers en organisaties nodig die de urgentie van een dekkend laadnetwerk voelen en de handen uit de mouwen steken. Zoals Allego, EVBox, Fastned, E-Flux, EVWay, ABB, EWE Go, Ionity en nog veel meer. Zonder andere providers tekort te doen, willen we NewMotion even apart noemen, omdat het onlangs zijn 200.000ste laadpunt in Europa in gebruik heeft genomen.

NewMotion maakt het EV-rijders in Europa zo gemakkelijk mogelijk door de diensten van meer dan 200 laadpaalaanbieders aan elkaar te koppelen. Hierdoor zijn nu zeker 200.000 laadpunten van allerlei aanbieders in meer dan 35 Europese landen toegankelijk met één en dezelfde abonnement, app en laadpas.

Snel vooruit

Ondanks dat het nog te weinig is, laat het 200.000ste laadpunt van NewMotion zien dat de uitbreiding van het Europese laadnetwerk nu in een stroomversnelling komt. Het 100.000ste laadpunt werd pas in maart 2019 in gebruik genomen, pas tien jaar na de oprichting van het bedrijf.

Laten we hopen dat deze ontwikkeling zich in dit tempo voortzet. Gezien de huidige ontwikkelingen is het noodzakelijk om in 2024 minimaal één miljoen openbare oplaadpunten operationeel te hebben in Europa en drie miljoen in 2029. Ter vergelijking: eind 2020 waren er in Europa slechts een kleine 300.000 openbare oplaadpunten operationeel.

Recent blogs