Selecteer uw locatie

×

Regeneratief remmen: wat is het en hoe werkt het?

10-05-2021
De elektrische modellen van MG zijn standaard uitgerust met een regeneratief remsysteem. Deze technologie maakt het mogelijk om energie terug te winnen die vrijkomt tijdens vertragen, om zo je actieradius te maximaliseren. Lees hier alles wat je moet weten over regeneratief remmen.

Een elektromotor heeft een aantal zeer nuttige eigenschappen die goed van pas komen in een auto. Denk aan een zeer hoog rendement. Of het hoge koppel dat direct vanuit stilstand beschikbaar is, waarmee een elektrische auto garant staat voor aansprekende prestaties. Een ander voordeel is dat een elektromotor ook als generator kan functioneren om stroom te genereren.

Van aandrijven tot opladen

Dat laatste is natuurlijk ideaal in een elektrische auto. En dat is ook precies wat er gebeurt. Zodra je je voet van het stroompedaal haalt, werkt de elektromotor direct als generator. Het gebruikt de kinetische energie die vrijkomt tijdens uitrollen en begint direct de batterij op te laden. Afhankelijk van de geselecteerde modus heeft dit een remmend effect, waardoor de auto sterker vertraagt dan normaal.

Met een aantal regeneratiestanden bepaal je zelf of jouw MG zo vrij mogelijk blijft rollen, of dat de auto juist sneller afremt om energie terug te winnen. Uiteraard heeft de auto ook gewoon normale remmen. As je het rempedaal hard genoeg intrapt, treden de conventionele remmen in werking om je tot stilstand te brengen.

One pedal driving

In de ‘meest krachtige’ regeneratiestand is de remwerking zelfs zodanig, dat je nauwelijks het rempedaal meer nodig hebt. Dit wordt ook wel ‘one pedal driving’ genoemd. Het went snel en je voelt je al snel vertrouwd met deze nieuwe manier van rijden.

Afhankelijk van de geselecteerde regeneratiestand gaan ook de remlichten branden zodra je het stroompedaal loslaat.

Ideaal in stadsverkeer

Je wilt natuurlijk niet dat het regeneratieve remsysteem ieder keer in werking treedt als je bij hoge snelheden op de snelweg het stroompedaal loslaat. Hooguit alleen bij het uitvoegen. In dergelijke situaties kunt je het systeem uitschakelen. In dit geval blijft de auto zo vrij mogelijk uitrollen, zonder dat het verkeer achter je wordt afgeschrikt door jouw remlichten.

Vooral in de stad met veel verkeerslichten, of in de file waar je heel vaak het gaspedaal loslaat, komt het regeneratieve remsysteem goed tot zijn recht. In deze situaties kun je veel energie terugwinnen om het bereik te optimaliseren. Bovendien: de ervaring leert dat je niets anders meer wilt in stadsverkeer als je eenmaal gewend bent aan ‘one pedal driving’.

Recent blogs